Inlocuire touch screen iPhone

Touch screen-ul se mai numeste si digitizer si reprezinta una dintre cele trei componente esentiale ale ecranului unui iPhone. Pana la urma, introducerea si perfectionarea acestei tehnologii a reprezentat una dintre inovatiile brandului Apple in materie de smartphone-uri, iar pe parcursul celor sase serii lansate pe piata, acesta a suferit diferite modificari.

Inlocuire touch screen iPhone

Si totusi, principiul de baza al touch screen-ului, indiferent de natura device-ului in care este integrat, este acela de a sesiza impulsurile tactile – pozitia si miscarile degetelor – si a le transmite placii de baza a iPhone-ului dupa ce le-a convertit in informatie digitala. Prin natura sa, acesta este plasat astfel incat nu poate fi vazut… decat daca ecranul telefonului se sparge. Si atunci incep problemele.

De fapt, neplacerile pot fi mult mai numeroase si se pot manifesta fara ca ecranul sa fie neaparat fisurat. Orice lovitura – fie ca atingeti accidental telefonul de un obiect mai tare sau ca il scapati pur si simplu din mana – poate sa-i afecteze functionalitatea. Cand este cu adevarat necesar procesul de inlocuire touch screen iPhone? In principiu, ori de cate ori:

  • Telefonul nu reactioneaza in nici un fel atunci cand ii atingeti ecranul
  • Telefonul are o reactie foarte lenta sau intarziata atunci cand miscati degetul pe display-ul acestuia
  • Unele portiuni nu raspund deloc la apasare iar altele raspund in mod necontrolat
  • Unele aplicatii sunt lansate in mod impredictibil, fara ca dumneavoastra sa fi avut intentia sa le porniti

Inca o data, acestea sunt simptome clasice puse in legatura cu o defectiune a digitizer-ului, dar pot exista si alte cauze. Tocmai de aceea este necesar sa mergeti cu smartphone-ul la un service GSM, pentru a beneficia de un diagnostic precis.

Daca este nevoie ca acesta sa fie inlocuit,procesul poate fi mai mult sau mai putin complicat, in functie de modelul de iPhone. In mare, etapele sunt urmatoarele:

Se opreste telefonul prin apasarea prelungita a butonului Power

  • Se indeparteaza spatele carcasei si se scoate SIM-ul
  • Se deconecteaza orice cablu care face legatura dintre elementele carcasei si placa de baza
  • Se scoate mai intai bateria si apoi placa de baza
  • Se indeparteaza ecranul si se separa componentele acestuia
  • Se introduce noul touch screen
  • Se asaza toate componentele in ordinea inversa in care au fost demontate [/list]

Destul de simplu in teorie, dar, daca va apucati sa faceti asa ceva acasa, s-ar putea sa aveti cateva surprize neplacute. In primul rand, cu cat este mai nou modelul de iPhone, cu atat poate fi mai complicata demontarea lui – exceptie facand poate iPhone 5. Telefoanele din seriile 4 si 4S de exemplu sunt cele mai dificile, pentru cel din urma fiind necesari nu mai putin de 38 de pasi doar pentru a avea acces la display. Iar daca sunteti fericitul posesor al unui iPhone 5, trebuie sa stiti ca nu puteti inlocui doar touch screen-ul – acesta avand incorporata tehnologia in-cell, care combina display-ul cu digitezer-ul intr-o singura piesa.

Daca iPhone-ul este mai vechi, cele trei straturi – LCD-ul, digitizer-ul si sticla protectoare sunt separate, dar si asa este dificil sa le indepartati una de cealalta. Bineinteles, exista posibilitatea ca o data incheiat procesul de reparatie, sa descoperiti ca smartphone-ul se comporta si mai ciudat.

Pana la urma insa, avem libertatea de a alege. Cat de inspirate ne sunt aceste alegeri insa, ramane de vazut.